AGENTIA JUDETEANA PENTRU PERSOANE CU HANDICAP BRASOV
RO | ENG
AGENTIA JUDETEANA PENTRU PERSOANE CU HANDICAP BRASOV

11 Februarie – Ziua Mondială a Bolnavului
Pe 11 februarie se sărbătoreşte anual Ziua Mondială a Bolnavului. Ziua a fost fixată in 1992, din iniţiativa Papei Ioan Paul al II-lea, în memoria Sfintei Fecioare de la Lourdes.

21 Martie - Ziua Mondială a Sindromului Down
Începând cu 2006, 21 Martie este Ziua Mondială a Sindromului Down. Această dată nu este întâmplătoare, boala fiind generată de nedespărțirea cromozomilor 21 în timpul diviziunii celulare în momentul concepției fătului. Sindromul Down este o boală genetică, nu ereditară, care apare o dată la circa 600-800 de nașteri.

2 Aprilie - Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului
Ziua de 2 Aprilie a fost declarată, la data de 18 Decembrie 2007, de către Organizația Națiunilor Unite (ONU), Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Scopul este încurajarea tuturor statelor membre ONU să ia măsuri pentru creșterea conștientizării autismului în rândul societății și să încurajeze diagnosticul precoce și intervenția timpurie.

7 Aprilie - Ziua Mondială a Sănătăţii
În 1948, prima Adunare Mondială a Sănătăţii a cerut crearea unei Zile Mondiale a Sănătăţii, cu scopul de a marca fondarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Din anul 1950, OMS îşi serbează ziua de naştere în data de 7 aprilie, anual fiind aleasă o temă specială pentru fiecare Zi Mondială a Sănătăţii, care face trimitere la o prioritate a OMS.

9 Mai - Ziua Europei
În data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. La Paris, în acea zi, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene. Ceea ce ministrul francez a propus a fost crearea unei instituţii europene supranaţionale, însărcinată cu gestionarea industriei cărbunelui şi oţelului, sector care constituia, la vremea respectivă, baza întregii puteri militare.

26 Mai – Ziua Internaţională a Persoanelor cu Scleroză Multiplă
Scleroza multiplă este o afecţiune neurologică cronică, care afectează sistemul nervos central, în mod special creierul, măduva spinării şi nervii optici. Scleroza multiplă poate provoca dificultăţi în forţă şi controlul muscular, tulburări de vedere, de echilibru, ale sensibilităţii şi tulburări ale funcţiilor mentale.

21 Septembrie – Ziua Internaţională Alzheimer
Boala Alzheimer (BA) este o maladie neurovegetativă degenerativă, cronicizată şi progresivă, cauzată de unele leziuni apărute pe creier, cu pierderea treptată a memoriei. Prima descriere a bolii a fost făcută de medicul Alois Alzheimer în anul 1906, dar mult timp a fost confundată cu diferite tipuri de demenţă.

26 Septembrie – Ziua Internaţională a Surzilor

10 Octombrie - Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale
Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale a fost stabilită pentru data de 10 octombrie, în anul 1992, de Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (WFMH) şi reprezintă singura campanie mondială de conştientizare şi educaţie publică pentru înţelegerea cât mai bună a bolilor mintale şi a tulburărilor de comportament.

15 Octombrie – Ziua Internaţională a Nevăzătorilor
Ziua Internaţională a Nevăzătorilor, denumită şi Ziua Bastonului Alb, a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor, în anul 1993, la Varşovia. În fapt, ziua de 15 octombrie a fost proclamată Ziua Bastonului Alb de către preşedintele SUA, Lyndon B. Johnson, la 6 octombrie 1964. Ulterior, acest eveniment a căpătat un caracter internaţional, ziua fiind sărbătorită pe întregul mapamond. DETALII

24 Octombrie - Ziua Naţiunilor Unite (ONU)
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) este cea mai importantă organizaţie internaţională din lume. A fost fondată în 1945 după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial si este formată din 192 de state membre. ONU are misiunea de a asigura pacea mondială, respectarea drepturilor omului, cooperarea internaţională şi respectarea dreptului internaţional. Din 1945, 24 octombrie reprezintă Ziua Naţiunilor Unite.

13 Noiembrie – Ziua Internaţională a Educaţiei Copiilor Nevăzători
Ziua internaţională a educaţiei copiilor nevăzători, marcată anual pe 13 noiembrie, se vrea a fi un semnal de alarmă tras de câteva ONG-uri şi nu numai, cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele cu dificultăţi de vedere. 13 noiembrie a fost stabilită, din 1946, ca Zi Internaţională a Educaţiei Copiilor Nevăzător, această dată reprezentând ziua de naştere a pedagogului francez Valentin Hauy, cel care a întemeiat prima şcoală de nevăzători din lume, la Paris, in 1784.

1 Decembrie – Ziua Mondială de Combatere a Virusului HIV/SIDA
În 1988 data de 1 decembrie a fost marcată de către ONU ca Ziua Mondială de Combatere a Virusului HIV/SIDA. Scopul principal al acestei aniversări este de a aminti tuturor oamenilor ce înseamnă această maladie şi de a-i învăţa cum se poate lupta împotriva ei. SIDA (Sindromul Imunodeficienţei Dobândite) este o afecţiune a sistemului imunitar, caracterizată prin infecţii oportuniste, neoplasme, disfuncţii neurologice şi o mare varietate de alte sindromuri. Boala, odată declanşată, evoluează continuu, putându-se întârzia doar printr-un tratament medicamentos sau chirurgical.

3 Decembrie – Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi
În 1992, la încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat Persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992), Adunarea Generală a proclamat ziua de 3 decembrie drept Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi (rezoluţia 47/3). Deceniul a constituit o perioadă de conştientizare şi luarea de măsuri concrete pentru îmbunătăţirea situaţiei persoanelor cu handicap, pentru a le oferi acestora şanse egale. Astfel, Adunarea Generală a făcut apel la statele membre să marcheze această zi pentru ca persoanele cu dizabilităţi să fie tot mai mult integrate în societate (rezoluţia 47/88). DETALII

10 Decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului
La 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Declaraţia conţine 30 de articole şi este primul document internaţional în care sunt enunţate în mod solemn drepturile şi libertaţile fundamentale ce trebuie garantate oricărei fiinţe umane din întreaga lume. Aceasta a fost concepută ca o declaraţie de obiective de urmărit de către guverne, nu are efecte legale şi nu are semnatari.

AJPH BRASOV © 2010 Toate drepturile rezervate
hidden hit counter