AGENTIA JUDETEANA PENTRU PERSOANE CU HANDICAP BRASOV
RO | ENG
AGENTIA JUDETEANA PENTRU PERSOANE CU HANDICAP BRASOV

Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea să direcţioneze 2% din impozitul pe venit către o entitate nonprofit înfiinţată conform ordonanţei 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.

Acest mecanism are o serie de avantaje pentru toate părţile implicate - cetăţeni, organizaţii şi stat:
• este un mecanism democratic ce contribuie la transparenţa politicii fiscale şi bugetare
• asistă organizaţiile neguvernamentale în eforturile lor de a soluţiona diferite probleme sociale
• creează o legătură între stat, cetăţeni şi organizaţii contribuind astfel la dezvoltarea societăţii civile şi a capitalului social

Prevederea ajută la creearea unui mecanism prin care un cetăţean poate decide modul în care sunt cheltuiţi 2% din impozitul datorat pe venit, direcţionând această sumă către o organizaţie neguvernamentală. A apărut astfel o formă de parteneriat între cetăţean, autorităţi fiscale şi sectorul ONG. Practic cetăţeanul spune statului modul în care vrea să fie cheltuită o parte din impozitul său.

Atenţie, această sumă nu reprezintă o sponsorizare sau o donaţie ci este în esenţă o parte a bugetului de stat care este direcţionată de către fiecare cetăţean în parte către sectorul neguvernamental.

Acest tip de sistem funcţionează cu succes în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est. Sistemul 1% funcţionează din 1997 în Ungaria şi din 2002 în Lituania, Slovacia şi Polonia. În Ungaria aproximativ 33% din contribuabili folosesc acest tip de sistem pentru a direcţiona o parte din impozitul lor (2%) către organizaţii neguvernamentale sau organizaţii cu caracter religios.

Unul din obiectivele A.J.P.H. este promovarea ONG-urilor cu domeniu de activitate în protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Agenția consideră că această prevedere poate ajuta la dezvoltarea organizațiilor partenere și implicit la îmbunătățirea serviciilor oferite.

- Formular 230 Asociația Catharsis Brașov
- Formular 230 Asociația Copiii de Cristal Brașov
- Formular 230 Asociația Mens Sana Brașov
- Formular 230 Asociația Nevăzătorilor Brașov
- Formular 230 Asociația Sprijin pentru Deficienții Senzoriali Brașov
- Formular 230 Asociația Surzilor Brașov
- Formular 230 Fundația GE RO
- Formular 230 Fundația Motivation Romania
- Formular 230 Fundația Rafael Codlea

AJPH BRASOV © 2010 Toate drepturile rezervate
hidden hit counter